Σχέδιο Χώρου πορείας επισκεπτών ΑμεΑ

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας αποτελούσε το επίκεντρο του δημόσιου βίου. Η μεγάλη ανοικτή πλατεία μαγνήτιζε τους Αθηναίους με διάφορες αφορμές: εμπόριο, εκλογές, διαβουλεύσεις, δίκες αλλά και θεατρικά δρώμενα, τελετές, στρατιωτικά γυμνάσια ή αθλητικοί αγώνες, όλα μπορούσαν να συμβούν στην Αγορά. Διοικητικά, δικαστικά και εμπορικά κτήρια (στοές), βωμοί, ναοί και ιερά, κρήνες, ωδείο, βιβλιοθήκη, το Βήμα, μνημεία και αναθήματα δωρητών, χώροι περιπάτου και φιλοσοφικών αναζητήσεων πλαισίωναν το Δρόμο, την αρχαία οδό που οδηγούσε από το Δίπυλο στην Ακρόπολη και την οποία ακολουθούσε η μεγαλειώδης πομπή των Παναθηναίων.

Στον λόφο της Αγοράς, τον Αγοραίο Κολωνό, δεσπόζει ο ναός του Ηφαίστου, προστάτη των μεταλλουργών, και της Αθηνάς Εργάνης, προστάτιδας των κεραμέων, ο καλυτέρα διατηρημένος ναός του 5ου αι. π.Χ.

Στους πρόποδες του λόφου αποκαλύφθηκαν τα δημόσια κτήρια, που στέγασαν τους θεσμούς της Αθηναϊκής Δημοκρατίας (το Βουλευτήριο, όπου προετοιμάζονταν τα νομοσχέδια, η Θόλος, η έδρα της εκτελεστικής εξουσίας, τα Κρατικά Αρχεία). Από τα ΝΔ της πλατείας οι αρχαίοι Αθηναίοι έπαιρναν το δρόμο για το χώρο των λαϊκών συνελεύσεων στο λόφο της Πνύκας διασχίζοντας πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πόλης. Στην Αρχαία Αγορά και την Πνύκα έδρασαν όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί του 5ου και 4ου αι. π.Χ., σπουδαίοι φιλόσοφοι, ανάμεσά τους ο Σωκράτης και κυρίως ο ανώνυμος σήμερα αλλά παντοδύναμος τότε Αθηναίος πολίτης συμμετέχοντας στους θεσμούς της άμεσης Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Στα νότια της Αγοράς υψώνεται ο Άρειος Πάγος, η έδρα του πρωταρχικού δικαστηρίου και ιερός τόπος των μυθικών Ερινύων.